Urbani vrtovi so postali del mestnega urbanega okolja že vsepovsod po svetu. Tudi v Sloveniji vrtički vztrajajo v mestnem okolju in vsako leto postajajo večji hit. Vedno več ljudi je, ki si ne glede na socialni status in starost želi vrtnariti.

Občina Kočevje je prepoznala neurejene razmere in z ureditvijo uredila namensko rabo prostora za vrtičke. Zemljišče na Marofu smo od Občine najeli z namenom, da vrtičke uredimo. Zemljišče smo v celoti preorali, branali ter vrtičke označili. Vzorce zemlje smo poslali na analizo v Kmetijski inštitut Slovenije, da smo lahko kasneje tudi svetovali vsem najemnikom, kako pravilno obdelovati zemljo.

Veseli nas, da se je v Kočevju izkazal visok interes za vrtnarjenje, saj smo v prvem dnevu oddali že petnajst vrtičkov, na voljo pa je še 13 vrtičkov od skupno 28.

Občina je pokazala velik posluh in skupaj z Zadrugo Zakladi Kočevske z.o.o., so.p., deli podobno vizijo, saj si želimo spodbujati lokalno samooskrbo, zdravo pridelavo hrane in zdravega odnosa do fizičnega in družbenega okolja. Okoli vrtičkov smo postavili slabih štiristo metrov ograje pri čemer so pomagali kočevski študenti. Občina Kočevje je poskrbela za tekočo vodo in skupno leseno hišo, ki jo uporabniki uporabljajo za spravilo orodja in občasno skupno druženje. Organizirala se je tudi skupnost vrtičkarjev, ki je poskrbela in vdahnila življenje v urbano vrtnarjenje.

Velikost vrtičkov in cena najema

Na voljo so vrtički dveh velikosti (120 in 180 kvadratnih metrov). Cena letnega najema za vrtičke je 25 evrov oziroma 35 evrov za večji vrtiček. Cena letnega najema ne zajema porabe vode (na Marofu) ter drugih storitev.

Kako do svojega vrtička?

Za tiste, ki se še zanimate za najem vrtička, si lahko ogledate postopek najema:

  1. Pošljete elektronski naslov na tatjana@zakladi-kocevske.si ter izrazite željo oziroma povpraševanje za najem vrtička.
  2. Svoje podatke zaupate zaposlenim na Zadrugi in se dogovorite za skupen ogled prostih vrtičkov na Marofu ali Trati.
  3. Ob ogledu vam razložimo še pravila, pravice in odgovornosti. Ob strinjanju se med Zadrugo in najemnikom podpiše pogodba.
  4. Pogodba se podpiše za obdobje enega leta z avtomatskim podaljšanjem do prekinitve.

Pravila na vrtičkih

Pprisojne njive pravilnik Kočevje 15.2.2019